Populære Innlegg

Redaksjonens - 2019

Vil SpaceX Shut Europe Ut av Space Launch Market?

Anonim

"For noen år siden var jeg over [besøker Arianespace i Frankrike, og de] var ikke bekymret for [United Launch Alliance men spurte] kunne jeg bli kvitt SpaceX fordi de skulle kjøre dem ut av virksomheten?" - Rep. Loretta Sanchez (D-Calif.)

I 2015, som ble sittende på en husvakttjenesteutvalg om kostnadene for romferd, fikk kongresskvinne Loretta Sanchez noen griner med denne kvisten - men fire år senere ler ingen i Europa. Frankrikes uavhengige statlige revisor, Cour des comptes (CDC), rapporterte nettopp at Elon Musks bruk av gjenbrukbare raketter for å redusere kostnadene for plassstart, gir en veldig reell risiko for å kjøre Ariane ut av rombransjen.

How do you say "vi mister space race" på fransk?

I årevis har Franks Arianespace Space Launch Company, et datterselskap av Airbus

(NASDAQOTH: EADSY)

, har slitt med å konkurrere med SpaceX i markedet for kommersielle rakettlanseringer. Her er problemet: Din gjennomsnittlige Ariane-lansering koster rundt $ 200 millioner, mens SpaceX berømt annonserer Falcon 9-rakettritt for så lite som $ 62 millioner.

Åpenbart er det vanskelig for Ariane å konkurrere med lave priser. For å forbedre sin konkurransedyktige posisjonering har Ariane de siste årene utviklet en ny familie av raketter, kalt " Ariane 6" . Målet er å bringe Ariane gjennomsnittlig lanseringskostnad på rundt $ 77 millioner (for en nyttelastkapasitet som ligner Falcon 9) eller 126 millioner dollar (for noe nærmere hva en SpaceX Falcon Heavy vil ha).

Det høres ut som en god ide. Men som France's CDC opines, kan Ariane 6 være for lite, for sent.

Langsomt og jevnt taper løpet

I en 31-talls "tome" innlemmet i sin rapport public annuel 2019, noterer CDC at Ariane "mistet global lederskap i det kommersielle markedet til det amerikanske selskapet SpaceX" helt tilbake i 2017. CDC knytter dette tapet direkte sammen til SpaceXs "gjennombruddsmodell av gjenbrukbare raketer "og til Arians" manglende evne til å tro på "begrepet gjenbrukbare raketter - og bygge dem.

Faktisk kritiserer revisjonskammeret Ariane's beslutning om å gjøre Ariane 6 forbrukbare, i stedet for gjenbruk som SpaceXs Falcon 9 og Falcon Heavy. Frankrikes CNES kan være "studere" en gjenbrukbar "Prometheus" -motor, og utvikle en prototype "Callisto" gjenbrukbar rakett, men det er ikke gjort noen fremskritt på begge sider. I mellomtiden har SpaceX allerede sin Falcon operasjonelle og flygende oppdrag. I motsetning til Ariane 6s, som hver må kasseres en gang brukt, er SpaceXs Block 5 Falcon 9 raketter designet for å bli gjenbrukes så mange som ti ganger.

Arianes "forsiktige" tilnærming, sier CDC, kan vise seg å være "ikke ... konkurransedyktig på lang sikt." I stedet mener CDC at Ariane til slutt skal "utvikle Ariane 6 mot gjenbruk" - på bekostning av "ekstra finansiering". Alle Ariane har oppnådd med sin første innsats, og dermed spildte tiden.

Og gitt at selv en forbrukbar Ariane 6 ikke forventes å gå i bruk før 2020, er tiden ikke noe Ariane må kaste bort. Da Ariane 6 begynner å fly, kan SpaceX viderefinere sine gjenbrukbare rakettdesigner, skreddersy sin forretningsmodell for å høste de full nytte av gjenbrukbarhet, og senket prisene enda mer, noe som resulterte i kostnadsreduksjon i Ariane 6 moot.

Hvorfor valgte Ariane denne moot-ruten?

Kanskje den mest kjedelige delen om alt dette, er imidlertid at Arianespace visste nøyaktig hva det var å gjøre da det valgte å utvikle Ariane 6 som et forbrukbart rakett. Det gjorde dette med vilje.

Vi vet dette fordi, i et intervju med Tysklands Der Spiegel i fjor, sa ArianeGroups CEO Alain Charmeau så mye (ArianeGroup er morselskapet til ArianeSpace).

Beskriver Ariane desperat behov for å sikre "garanterte lanseringer" fra regjeringens sponsorer for å gi kontantstrøm for å finansiere overhead, argumenterte Charmeau for at europeiske regjeringer skulle kjøpe sine romlanseringer fra Ariane i stedet for SpaceX, uavhengig av pris. De burde gjøre dette, sa Charmeau, ikke bare for å sikre at Europa har et pålitelig romprogram (selv om det var absolutt ett mål), men fordi når Tyskland kjøper romstarter fra Ariane, "skaper det jobber i Tyskland" (husk, dette var et intervju med et tysk magasin).

Det er i interesse for å opprettholde arbeidsplasser, og at Ariane har valgt å bygge mange forbrukbare raketer, i stedet for noen gjenbrukbare raketter som kan brukes mange ganger. Som Charmeau forklarte: «La oss si at vi har ti garanterte lanseringer om året i Europa, og vi vil ha en rakett som du kan bruke 10 ganger på nytt - da ville vi bygge nøyaktig en rakett om året. Det gir ikke mening. Mine lag: "Farvel, så ser du neste år" "etter å ha bygget bare ett rakett!

I stedet bygger Ariane mange raketter - og gir dermed arbeidstakernes arbeidssikkerhet.

En epitaph for Ariane

Men her er Ariane's store tragedie: Ved å forsøke å sikre full sysselsetting for sine arbeidere, kan Charmeau ha dømt sitt firma. Shelving-prosjekter for å bygge et gjenbrukbart rakett, ArianeSpace, satse istedenfor sin fremtid på en forbrukbar Ariane 6, som den nå må oppgradere og konvertere til en gjenbrukbar Ariane 6. Som CDC opines: "Denne nye lanseringen er ikke [i sin nåværende form] utgjør en bærekraftig respons for å være konkurransedyktig i et kommersielt marked i stagnasjon. "

Med mindre det gjør bryteren til gjenbruk - og snart - betyr det at Ariane selv ikke kan konkurrere med billigere, mer effektive, mer avanserte raketstartere som SpaceX (og snart Blue Origin også). Når det skjer, kan Arianes arbeidere likevel miste jobbene sine.

Sjekk ut det siste

innkjøpsavskrivninger for selskaper vi dekker

.