Populære Innlegg

Redaksjonens - 2019

Hawaiian Airlines strammer sin grep på Interisland Airlines

Anonim

Helt siden Aloha Airlines falt tilbake tidlig i 2008, Hawaiian Holdings

(NASDAQ: HA)

har dominert Hawaii interisland reisemarkedet. Det har vært ebbs og flyter over tid, men Hawaiian Airlines 'markedsandel har rutinemessig overskredet 80% på alle de store interislandruter.

For noen år siden var Hawaiiens dominans på vei oppover. En av de to største konkurrentene dro ut av Hawaii helt i begynnelsen av 2014. Den andre (Island Air) reduserte sitt rutenett betydelig i midten av 2015 og avbrutt planer om å utvide.

I 2017 begynte Island Air å vokse igjen, noe som presset på Hawaiian Airlines interislandruter for første gang i flere år. Men det endret seg brått i forrige uke, da Island Air ble stengt for godt, etter en konkursbehandling i oktober. Dette har forlatt hawaiian med et virtuelt monopol på interisland reise.

En overraskende viktig virksomhet

Med en befolkning på rundt 1, 4 millioner er Hawaii et av de minst folkerike stater i USA. Men fordi fly er den eneste praktiske måten å komme seg mellom øyene, er de viktigste interislandruterne tungt reist. Faktisk er ruten mellom Honolulu International Airport og Kahului Airport på Maui blant de travleste i USA

Interisland-virksomheten er et viktig styrkepunkt for Hawaiian Airlines, og står for omtrent en fjerdedel av sine 2, 7 milliarder dollar i årlig omsetning. Imidlertid har denne delen av virksomheten faktisk vært en dra på Hawaiians enhedsomsetningsvekst i 2017.

Tidligere i år la Hawaiian Airlines til ytterligere to 717 fly til sin interislands flåte, noe som ga totalt 20. Ideen var å gjøre det mulig for selskapet å legge til kapasitet i toppetider for å støtte etterspørselsveksten. Dessverre kom ankomsten av disse flyene sammen med en vekstpresse av Island Air. Som følge av dette økte den totale industrikapasiteten til interislandsmarkedet 9% i 1. kvartal, 14% i 2. kvartal og 13% i 3. kvartal.

Konsekvensen av denne veksten i konkurransen har økt i løpet av året. I løpet av første kvartal har Hawaiian Airlines 'interisland-enhetsinntekter falt bare litt, men i tredje kvartal opplyste flyselskapet en høy enkeltsifret enhetsinntektsfall for sine interislandsruter.

Hawaiiens siste virkelige konkurrent er borte

Island Air har hatt en turbulent historie. Bare de siste fem årene har det opplevd flere eierskapsendringer og endringer i strategi. Dessuten har den lille størrelsen alltid skadet sin konkurranseevne i forhold til Hawaiian Airlines. Island Airs langvarige problemer har endelig opplevd det i den siste måneden, da flyselskapene har forsøkt å repossess alle sine fly.

Island Air forsøkte snarest å omstrukturere i konkursretten, men det meldte plutselig i forrige uke at det ville stenge etter fredag. Hawaiian Airlines tilbød seg raskt å hedre Island Air-billetter for uken 11. november-november. 17 på standby basis. Kunder med Island Air-billetter vil også få lov til å kjøpe bekreftede seter på Hawaiian Airlines interisland-flyreiser for $ 71 enkeltvei.

Med Island Air forsvinning har Hawaiian Airlines nå et effektivt monopol på interisland markedet. Den ene gjenværende konkurrenten er Mokulele Airlines, som flyr med ni sete turboprops. Det representerer knapt effektiv konkurranse.

På kort sikt bør Hawaiian Airlines kunne reversere enhetens inntekter, det faller ned i 2017. Det kan også bruke de to ekstra 717-tallene som ble mottatt tidligere i år, for å fylle opp noen av de tapte Island Air-kapasiteten. Som et resultat bør Hawaiian Airlines kunne sende sterk inntektsvekst og marginforbedring på interislandsmarkedet i 2018.

Gjør plass til sørvest?

Til tross for at det nå er et virtuelt monopol innen Hawaii, vil Hawaiian Airlines ikke gjennomføre en enorm prisøkning. Å gjøre det ville gi Southwest Airlines

(NYSE: LUV)

en stor åpning for å komme inn i interisland markedet.

Southwest nylig bekreftet at det vil begynne å fly fra California til Hawaii i slutten av 2018 eller 2019. Det vurderer også å komme inn i interisland-virksomheten.

Likevel kan investorer overvurdere trusselen fra sørvest. Hvis Southwest Airlines bare opererer noen få fly midt på ettermiddagen mellom når fly kommer fra vestkysten og når de går tilbake, vil det ikke ha mye innflytelse på Hawaiian Airlines.

Alternativt, hvis Southwest ønsker å operere en full interisland tidsplan hele dagen, vil det sannsynligvis trenge å åpne en mannskapsbase i Hawaii. Det ville være et svært uvanlig skritt for et helt nytt reisemål. Så lenge Hawaiian Airlines holder sine internasjonale priser relativt lave, vil Southwest Airlines ikke ha mye incitament til å gjøre dette.

Slik kan Hawaiian Airlines fortsette å nyte en dominerende posisjon innen Hawaii i overskuelig fremtid. Det vil hjelpe selskapet å vær opp og ned i konkurransemiljøet på sine andre ruter.