Populære Innlegg

Redaksjonens - 2019

Billige Eggs Mean Pain for this Food Company

Anonim

Mens forbrukere har spist billig egg fra matbutikken, kan motsatt bli sagt for Cal-Maine Foods

(NASDAQ: CALM)

, som ikke har hatt prismiljøet. Den største produsenten av friske skall egg i USA skutt for å rekordhøye i 2015, bare for å sakte nedgang i pris helt siden. Synderen for den episke oppgangen og høsten? Den flyktige naturen av eggpriser.

En toårig eggindustrihistorie

Vareprisene er volatile. Sesongmessige endringer og små svingninger i tilbud og etterspørsel etter de mest grunnleggende produktene kan resultere i villige svingninger i prisene. Slik er tilfellet med landbruksprodukter, inkludert egg.

I løpet av våren 2015 økte eggprisene høyt på grunn av utbruddet av fugleinfluensa i Midtvesten som reduserte tilbudet. Sykdommen drepte titalls millioner fugler og reduserte størrelsen på nasjonale høneflock med 12%. Gårder rammet av utbruddet slitt, men uvirkede produsenter likte de høyere prisene mottatt fra distributører og dagligvarebutikker.

De høye prisene varede ikke for alltid, skjønt. Etter hvert som epidemien ble redusert og forsyningen kom tilbake til normale nivåer, gikk eggprisene jevnt ned og slo et tiår langt lavt i slutten av 2016. Boonen til næringslivet som noen bønder nådde, kom plutselig til skrik.

Setter Humpty Dumpty sammen igjen

Cal-Maine var en av de eggprodusentene som ikke hadde rapportert om utbrudd av influensa, og rekordinnstilling av eggløp ga et stort løft for selskapet. Vendingen i løpet av det siste året har imidlertid skadet, og har vist at selskapets skjebne er i siste instans knyttet til prisen på egg.

Etter hvert som eggprisene har gått tilbake, har salg og lønnsomhet fulgt etter. Selskapet har hatt et netto tap for de tre siste kvartalene, noe som har økt aksjekursnedgangen på en annen måte.

Cal-Maine utbyttepolitikk er å betale ut en tredjedel av nettoinntektene til aksjonærene hvert kvartal, er det fortjeneste. Med situasjonen som det står, har investorene ikke mottatt utbytte siden første halvdel av 2016. Når selskapet returnerer til lønnsomhet, er politikken å vente på utbyttet til et fortløpende kvartals fortjeneste ruller inn. Det betyr at, Tidligst vil ingen utbytte bli utbetalt til denne sommeren. Det beste fallet er at Cal-Maine rapporterer et overskudd 27. mars når det rapporterer sitt tredje kvartal og en annen fortjeneste når den rapporterer tre måneder senere.

Med eggprisene fremdeles i nærheten av flerårige nedturer, ikke hold pusten for det beste scenarioet for å synge.

Smi videre med konsolidering

Til tross for eggindustriens vanskeligheter betyr det ikke at alt er tapt. Cal-Maine er å satse egg priser vil til slutt komme seg og fortsetter å utføre på sin uttalte ekspansjonsinnsats. Denne strategien inkluderer å kjøpe eksisterende eggbruk og bygge nye.

Selskapet har kjøpt 19 konkurrenter siden 1989, med to av disse kjøpene de siste seks månedene. I november ble kjøpet av Dixie Egg Company fra Foodonics ferdig, og for noen uker siden ble kjøpet av Happy Hen Egg Farms ferdigstilt.

Gjennom vekst og oppkjøp har Cal-Maine vokst til å kontrollere om en fjerdedel av det amerikanske eggmarkedet. Denne veksten i markedsandeler kan hjelpe Cal-Maine kontroll eggforsyninger fremover og potensielt bidra til å stabilisere prisene. Går utover bare leveransekontroll, legger selskapet også innsatser på "spesialitetsegg", som inkluderer de som anses for fri og økologisk egg.

Selskapet citerer bedre marginer og lavere prisvolatilitet som en grunn for investeringene, men det er en økende trend i næringsmiddelindustrien som er vanskelig å ignorere. Forbrukeroppmerksomhet har vært rettet mot umenneskelige forhold for husdyr, eggløkhøns inkludert, og til og med McDonalds plukket opp trenden da det ble annonsert at det ville overgå til burfritt egg i fjor sommer.

I mellomtiden er det imidlertid vanskelig å forestille seg en rask gjenoppretting for Cal-Maine uten at eggprisene øker. Det har begynt å skje de siste månedene, så investorer bør stille inn i resultatresultatene de neste kvartalene for å se hvordan det går til lønnsomhet.