Populære Innlegg

Redaksjonens - 2019

Bedre Kjøp: Freeport-McMoRan Inc. vs Wheaton Precious Metals

Anonim

Aksjer er for tiden i et av de lengste oksemarkedene i historien. Med stigende renter og handelskrig som rommer, er et voksende kor av analytikere nå åpent tenkende når den neste økonomiske nedgangen vil skje. Mens tilbakeslag er en naturlig egenskap i markedene, ser det ut til at prat av et glidende aksjemarked øker populariteten til gull som en alternativ investering.

Det har hjulpet med å løfte formuene til ulike gullgruvearbeidere og streaming selskaper i løpet av det siste året, mens mange år med innsats for å øke driftseffektiviteten og økonomisk fleksibilitet, begynner å lønne seg også. Investorer interessert i gull aksjer vil uunngåelig komme over Freeport-McMoRan

(NYSE: fcx)

og Wheaton Precious Metals

(NYSE: WPM)

, som har en markedskapital på henholdsvis 23 milliarder dollar og 10 milliarder dollar. De to kunne imidlertid ikke være mer annerledes - og det spiller en viktig rolle i å bestemme hvilket lager som er et bedre kjøp.

Kampen

Freeport-McMoRan er en tradisjonell gull- og kobbermineral. Den utfører lete-, utviklings- og produksjonsaktiviteter fra å flytte tusenvis av tonn jord rundt hver eneste dag (ganske forskjellig fra utfordreren i denne head-to-head matchup, som vi vil se nedenfor). Selskapet eier interesser i gruver i Nord-Amerika, Sør-Amerika og Indonesia, selv om hoveddelen av virksomheten - inkludert 30% av kobberproduksjonen og 99% av gullproduksjonen forventet i hele 2018 - kommer fra ønasjonen.

Det høye avhengighetsnivået for Grasberg-gruven i Indonesia var den eneste største bekymringen for investorer i første halvdel av 2018. Det skyldes at den nasjonale regjeringen ønsket å eie en eierandel på minst 51% for å øke landets økonomiske fordeler fra prosjektet, og selv om Freeport-McMoRan var enig i det i utgangspunktet, var detaljene knappe. Det hadde noen investorer lurt på hva som ville skje hvis selskapet måtte gå vekk fra gruven helt.

Heldigvis ble mye av usikkerheten fjernet 12. juli da selskapet kunngjorde en foreløpig avtale om å oppfylle den indonesiske regjeringens forslag. Den nye eierstrukturen vil bli sterkt forenklet. Tidligere ble eierandelene i Grasberg-gruvekomplekset fordelt mellom Freeport-McMoRan (54, 4%), joint venture-partner Rio Tinto (40%), og regjeringen (5, 6%). Det vil skifte til henholdsvis 48, 8%, 0% og 51, 2% - forutsatt at transaksjonen er fullført som planlagt.

Mens Freeport-McMoRan vil se sin andel av kobber og gullproduksjon bare synke litt (den totale eierandelen vil falle 5, 6%), gjør den store størrelsen på indonesisk drift det som følge av selskapets samlede produksjon. Selskapet uttalte at det langsiktige målet er å replikere økonomien i det tidligere joint venture med Rio Tinto innen 2022 og å beholde den nye strukturen gjennom 2041, men den siste aksjeprestasjonen tyder på at investorer ikke er villige til å vente lenge. Det er sannsynlig knyttet til forventningen om at 2019-produksjonen fra gruven vil bli sterkt redusert ettersom driften skiftes til nye ekspansjonsområder.

I stedet for å gjøre det skitne arbeidet med gruvedrift, er Wheaton Precious Metals et streaming selskap. Det samtykker i å kjøpe en prosent av en mins produksjon til en fast pris, og til en fast pris selger de edle metaller tilbake til markedet, setter seg deretter tilbake med føttene og ser på kontantstrømmen hoper seg opp. Det er en iboende billig, forretningsmodell med høy marginal - og mye mindre risikabelt enn oppstrøms arbeidet med gruvedrift. Men hvorfor stoppe ved gull og sølv?

Wheaton Precious Metals har nylig annonsert nye streamingavtaler for å diversifisere porteføljen og posisjonere seg for en ren energi fremtid. Det inkluderer en streamingavtale med Vale SA for kobolt (et viktig metall i visse litiumionbatterier) for å starte i 2021. Ved dagens markedspriser (som er historisk høy for å være rettferdig) vil avtalen generere 75 millioner dollar i kontantstrøm per år.

Det fulgte opp med en ny streamingavtale for gull og palladium (et viktig platinagruppemetall som brukes i katalysatorer og visse brenselceller) fra Sibanye-Stillwater . Avtalen begynte den første dagen i juli 2018 og vil øke Wheaton Precious Metals årlige gullproduksjon med 14 500 gram, i tillegg til å levere over 27 000 gram palladium per år.

Diversifisering i strategisk viktige metaller for det 21. århundre er et dristig trekk som burde være lukrativt for aksjonærene. Med tanke på streamingselskapet konverterte 34% av omsetningen til nettoinntekt og 63% til operasjonell kontantstrøm i første kvartal 2018, bør den nye forayen i kobolt- og platinagruppemetaller legge til en sunn mengde inkrementell inntjening og kontantstrøm.

Av tallene

Som det viser seg, betyr forskjellen mellom forretningsmodeller en stor del for investorer. Det er fordi gullgruvebestandene generelt ikke har klart å slå avkastningen på S & P 500 over lange perioder - ikke engang når utbytte er inkludert.

Dessverre er Freeport-McMoRan ikke et unntak: Aksjer har oppgjort tre års totalavkastning på bare 1, 1%, sammenlignet med 40, 7% for S & P 500. På den annen side utfører gullstrømningsbeholdninger mye bedre enn deres gruvefokuserte jevnaldrende . Tilfelle i punkt: Wheaton Precious Metals aksje har levert tre års totalavkastning på 62, 5%.

Den bakte, høymarginveksten har en tendens til å gi en premieverdi på aksjer av streamingselskaper, noe som tydelig fremgår av denne sammenstillingen av de to bestandene ved siden av:

Metric

Freeport-McMoRan

Wheaton Precious Metals

Markedsverdi

23 milliarder dollar

10 milliarder dollar

Utbytteutbytte

1, 1%

1, 6%

Videresend P / E

10.2

29.9

EV / EBITDA

5.6

18.8

Mens premie verdivurderinger for streaming aksjer kan føre til negative overraskelser hvis en eiendel må skrives av (se: Royal Gold tidlig i 2018), foretar bedrifter generelt en god jobb med å diversifisere streamingavtaler for å redusere risikoen. Wheaton Precious Metals er ikke annerledes, og har en årlig produksjon på 385.000 gram gull og 25 millioner ounces sølv. Snart vil det kile ut 27.000 gram palladium (begynner i 2019) og 2, 1 millioner pounds kobolt (begynner i 2021) om året også. Hvis en del av den ekstra kontantstrømmen reinvesteres i nye streamingavtaler, slik det har vært gjennom årene, bør nivået på diversifisering fortsette å stige med tiden.

Jo bedre kjøp er ...

Gitt de store forskjellene i langsiktig aksjeutvikling mellom gullgruvearbeidere og gullstrømmingsselskaper, og spesielt divergensen mellom de to selskapene i denne matchen, tror jeg det er ganske klart at Wheaton Precious Metals er det bedre kjøpet. Visst, det handler med et sunt premie i forhold til sin kolleger, men lønnsomheten er aldri i tvil, og den nye diversifiseringen i rene energimetaller, som kobolt- og platinagruppemetaller, gir spennende muligheter for langsiktige aksjonærer.